Etänä lähellä

Kirjoittaja: 
Heidi Nurminen
Torstai, September 18, 2014 - 16:41

Kuulun niihin onnellisiin, jotka voivat tehdä myös etätöitä. Arvostan suuresti sitä, että työnantajani tarjoaa työntekijöilleen etätyömahdollisuuden, myös muina päivinä kuin tänään kansallisena etätyöpäivänä. Eihän kukaan meistä työntekijöistä jatkuvasti ole etänä vaan pääsääntöisesti toimistolla, mutta riippuen työtehtävistä moni työskentelee etänä silloin tällöin. Välillä jokaisella on hommia, joihin helpompi keskittyä oman kodin rauhassa kuin toimistolla tai jonakin päivänä vain on järkevämpää käyttää aikaa muuhunkin kuin ruuhkassa ajamiseen tai junan odotteluun asemalla.

Tänään oma aamuni alkoi reippaasti. Pelkkä läppärin avaaminen käynnisti työpäivän ja sukelsin heti takaisin työtehtäviin, jotka jäivät eilen kesken. Etänä työnteko onnistuu vallan mainiosti. Läppäriltä pääsee  tarvittaviin tiedostoihin ja Lyncillä saa työkaverit kiinni nopeasti. No, myönnetään että ei kaikki ole vain langatonta ja paperitonta. Otin eilen töistä mukaani muistiinpanovihkoni, parit printit ja kiireessä kirjoitettuja post-it –lappuja. Kaikkea kun ei aina muista ellei kirjoita asiaa lapulle... Toimistolla tässä vaiheessa päivää olisin puhunut kasvotusten jo usean työkaverin kanssa, mutta tänään olen hoitanut pari asiaa puhelimella, viestitellyt Lyncillä ja saanut tehtyä monta keskittymistä vaativaa hommaa sutjakkaan tahtiin.

Onko muuten kukaan muu miettinyt sanaa etätyö? Sanana se on mielestäni vähän hassu. Ymmärrän, että ollaan pois fyysisesti työpaikalta, mutta etä-etuliite tökkii. Juontaako se juurensa verbistä etääntyä? Siis hä, nimenomaan minusta ainakin tuntuu, että en mitenkään etäänny työstäni vaan olen lähempänä työtäni kuin tavallisesti, kun voin keskittyä rauhassa. Nykytekniikan ansiosta en myöskään koe etääntyväni työkavereistani. En tietenkään itse kyllä keksi yhtään parempaa termiä etätyölle, ja lähityö-sanahan tarkoittaa jotain ihan muuta. Mutta oikeasti on ihan sama miksi tätä kutsutaan. Pääasia, että työt tulee tehtyä paikasta huolimatta!